Hoitolaitteet kuntoutukseen ja hyvinvointiin – mitä sinun tulee tietää
Vaikka fysikaalinen kuntoutus muistuttaa fysioterapiaa, ja näitä kahta termiä käytetään usein vaihdellen, on myös joitakin merkittäviä eroja. Fyysinen kuntoutus on kattavampi termi, joka kattaa eri ammatit, kun taas fysioterapia kuuluu fysikaalisen kuntoutuksen piiriin. Hoitolaitteet kuntoutukseen voivat kuitenkin erota toisistaan suuresti, sillä kaikki on kiinni siitä, mitä on tarve kuntouttaa.
Mitä on fyysinen kuntoutus?
Fyysinen kuntoutus on prosessi, jonka loukkaantunut tai huonokuntoinen henkilö käy läpi fyysisen toimintakykynsä palauttamiseksi. Fyysinen kuntoutus voi olla pitkä prosessi, joka alkaa, kun henkilö on vielä sairaalassa vamman ja leikkauksen jälkeen, ja jatkuu ammattitaitoisessa hoitolaitoksessa, kotihoidossa tai avohoidossa. Fyysisen kuntoutuksen aikana henkilö voi työskennellä erilaisten kuntoutusalan ammattilaisten kanssa, kuten fysiatrien, toimintaterapeuttien, puheterapeuttien ja tietenkin fysioterapeuttien kanssa. Jos esimerkiksi mursit ranteesi ja se oli kuukausia kipsissä, saatat tarvita fyysistä kuntoutusta, jotta voit saada voimasi ja liikelaajuutesi takaisin.
Aivohalvauksen saanut henkilö voi osallistua fyysiseen kuntoutukseen parantaakseen tasapainoaan, saadakseen takaisin voimaa ja liikettä toiselle puolelle kehoaan sekä oppiakseen uudelleen ruokkimaan itseään tai ajamaan autoa. Hän työskentelee todennäköisesti fysioterapeutin, toimintaterapeutin ja puheterapeutin kanssa tavoitteidensa saavuttamiseksi. Hän voi myös hyötyä voiman, koordinaation ja tasapainon kehittämisestä erilaisilla kuntoutus hoitolaitteilla. On myös monia muita tilanteita, joissa ihmiset hyötyvät fyysisestä kuntoutuksesta. Hoitolaitteet kuntoutukseen ja muihin tarpeisiin saadaan maahantuojilta.
Fyysinen kuntoutus vs. fysioterapia
Fyysinen kuntoutus on sateenvarjotermi, jota käytetään kuvaamaan kokonaisvaltaista prosessia, jonka henkilö käy läpi saavuttaakseen optimaalisen fyysisen toimintakykynsä.
Fyysisen kuntoutuksen läpikäyvä henkilö saattaa työskennellä useiden eri ammattilaisten kanssa, jotka käyttävät erilaisia interventiotekniikoita, kuten fysiatrin antamaa lääkitystä tai injektioita, fysioterapeutin määräämiä kotiharjoitteluohjelmia, toimintaterapeutin antamaa päivittäisten elintoimintojen uudelleenkoulutusta ja paljon muuta. Hoitolaitteet kuntoutukseen jatkavat kehitystään. Yksi suosittu menetelmä on esimerkiksi LPG. Sitä käytetään urheiluvammojen ehkäisyssä, fysioterapiassa sekä kauneudenhoidossa. LPG-menetelmä perustuu solutason stimulaatioon. Hoitolaitteet kuntoutukseen ja hyvinvointiin tarjoaa esimerkiksi Alaset Import Oy.
Fyysinen kuntoutus on yleisempi termi kuin fysioterapia. Siihen kuuluu useita eri ammatteja, jotka kaikki voivat auttaa henkilöä palauttamaan fyysisen toimintakykynsä. Yksilöllisestä tilanteestasi riippuen voit työskennellä näiden ammattilaisten yhdistelmän tai vain yhden kanssa.
Kukin kuntoutusalan ammattilainen lähestyy fyysistä kuntoutusta oma asiantuntemuksensa mukaan. He laativat kuntoutujalle hoitosuunnitelman, joka on yksilöllinen tarpeidensa ja tavoitteidensa mukainen. Suunnitelmaan myös kirjataan ylös mitkä hoitolaitteet hyvinvointiin kuuluvat kuntoutukseen.
jaa